torstai 12. maaliskuuta 2015

Tutkintotilaisuuden seuraaminen

Seurasin Tuotantoeläinten hoidon ja hyvinvoinnin ammattitutkinnon tutkintotilaisuutta pohjoisessa. Tutkinnonosana oli pakollinen osa Johtaminen ja kehittäminen maaseutuyrityksessä. Tutkintotilaisuus toteutettiin tutkinnonsuorittajan omassa yrityksessä, jossa tutkinnonsuorittaja oli aloittanut yrittäjänä reilu vuosi aiemmin.

Tutkintotilaisuus osoitti, että tutkinnonsuorittaja joutuu ihan oikeasti paneutumaan tutkintotilaisuuteen valmistautumiseen ja osaamisen hankkimiseen. Tutkinnon suorittajan kannalta tutkintotilaisuuden toteuttaminen omassa yrityksessä on vaivattomin ja helpoin tapa, mutta arvioijalle se on todella raskasta. Työelämälähtöisesti toisin on kuitenkin vaikea toimia ja täytyy nostaa hattua arvioijille, jotka ajavat huonokuntoisia pikkuteitä toisinaan hyvin epäinhimilliseltä tuntuviin kellonaikoihin ja hyvinkin kauas - vain päästäkseen tutkinnonsuorittajan yritykseen seuraamaan tutkinnon suorittamista työelämän oikeissa tilanteissa.

Matka kotiin oli pitkä, tie oli pimeä, mutta matka silti mukava. Keskustelimme autossa paljonkin tutkintotilaisuuksista ja minulle vahvistui käsitys siitä, että erittäin oleellinen asia arvioijalle on alan ammattitaito. Minun olisi ollut ihan mahdotonta toimia arvioijana tutkinnonosassa, kun en edes tuntenut ammattitermejä. Mutta henkilökohtaistamisessa ja tutkintotilaisuudessa mukanaolo avasi minulle siitä huolimatta järjestelmän mahdollisuuksia ja toimintaperiaatteita hyvin. Kaiken kaikkiaan valaiseva kokemus - ehdottomasti kehittämistehtävistäni konkreettisin ja avartavin.Kauas oli hyvin pitkä matka, mikä yllätti jopa reissaamiseen tottuneen KOTU-päällikön

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitokset kommentistasi! :)