perjantai 20. maaliskuuta 2015

Lähipäivät 18.-19.3.2015 Kajaanissa

Edellisten lähipäivien aikaan flunssa voitti vahvaksi luulemani kehoni ja sairauspeti kutsui muutamaksi päiväksi ja pahimmoilleen juuri niiksi päiviksi, jolloin piti olla Kajaanissa.

Tämän poissaolon jälkeen tuntui mukavalta lähteä pitkästä aikaa kohti Kajaania – toki muitakin syitä matkassa on, sillä lähipiiriini kuuluva KAO:n ope sattumoisin asuu myös sillä suunnalla ;) Ja tällä kertaa tuntui hänen kanssaan vietettävä yhteinen aika entistäkin merkityksellisemmältä, olimmehan hänen edellisen Rovaniemen käyntinsä aikana löytäneet suhdettamme symbolisoivat rinkulat nimettömiimme :)


Tämänkertaisten lähipäivien teemat saimme etukäteen Tomin sähköpostin välityksellä ja siellä oli mukana muutama etätehtäväkin, mm. piti perehtyä Jarmon artikkeliin ”Kuka pelkää arvioijaa”.

Eka päivän aluksi saimme ikään kuin päivän avauksena pohdiskella pienryhmissä mm. miten olemme kokeneet arvioijakoulutuksen yms. Teema synnyttikin vilkkaan keskustelun ja sitä purettaessa tuli esille monia mieliämme askarruttaneita kysymyksiä. Itselleni juolahti mieleen arvioijakoulutukseen liittyvien tehtävien toimeksianto ja sen selkeys tai pikemminkin sen puute. Tuntui hiukan vaikealta hahmottaa, varsinkin alkuvaiheessa, mikä on tehtävän tavoite. No, totta kai se ajan myötä on itse kullekin selvinnyt, kenelle paremmin ja kenelle vähän heikommin, mutta tuloksia ollaan jo aikaan saatu. Itse asiassa olen jo onnistunut tekemään kaikki tehtäväni hyväksytysti. ;)

Jotain oppia pitää aina ottaa menneestä elämästä ja tässä tilanteessa tehtävien suorittamiseen liittyen hyödynsin Puolustusvoimien palveluksessa opittua 3M-menetelmää ryyditettynä arvioijakoulutuksen myötä puseroon tarttunutta ohjetta mielikuvituksen käytöstä. Tämä toimintamalli tarkoittaa sitä, että kirjallinen tehtävä on hoidettava
1. Määräaikaan mennessä,
2. Määrämuotoisena ja
3. Määrämittaisena
ja lisättynä
4. Mielikuvituksella
Ja niinpä saadaan aikaan se, mikä oli tarkoituksenakin :)


Toinen päivä toi mukanaan konkreettista toimintaa aamun aloituksena olleiden alustuksien jälkeen. Aamulla keskusteltiin myös Jarmon artikkelista ja minun ajatuksiini tuli väistämättä peilaaminen entiseen työelämääni ja vielä nykyisessäkin työelämässä eri tilaisuuksissa johtajina/kouluttajina toimivien henkilöiden toiminnassa havaittavaa artikkelissa mainittua väärää vallan käyttöä. Mielestäni silloin, kun henkilö ei hallitse aihettaan tai hän omaa ”ei niin täydellisen” itsetunnon, on vaarana syyllistyä tuollaisen väärän vallan käyttöön, jota joissain tilanteissa voidaan kutsua jopa simputukseksi. Sellaiseen ei enää nykymaailmassa sivistyneessä valtiossa pitäisi kenenkään syyllistyä.

Tämän pohdiskelun jälkeen saimme toteuttaa itseämme ryhmissä ja tehdä sitä kuuluisaa kolmatta (tai neljättä) saraketta tutkinnon perusteiden itse valittuun osaan. Ja joillekin se kävisi jopa HOT:iin kuuluvana 3.tehtävänä, mikäs sen mukavampaa. :)

Itse työstin Erä- ja luonto-oppaan kohdan ”3.13 Kansainvälisten asiakkaiden opastaminen luonnossa”. Kyseinen aihe oli jo aiemmin kiinnostanut senkin takia, että koin sen osa-alueen olevan itselläni heikoimmalla tolalla ja tällä tavoin voisin sitä kehittää. Tuotoksen sainkin päivän mittaa valmiiksi ja siitä sain myös Jarmon kanssa keskustella hänen kierrellessään seuraamassa työskentelyämme.

Molempien opettajien, Jarmon ja Hannun, kannustava asenne koko päivien ajan ja toki muulloinkin on rohkaissut minua ja varmaan muitakin toteuttamaan perusteellista ja laadukastakin työtä tehtävien parissa. Ajoittain alkaa tuntua siltä, että ehkä minäkin voin olla ammattitaitoinen arvioija tämän koulutuksen jälkeen, vaikka sitä rohkeni koulutuksen alkuvaiheessa hiukan epäillä kuullessani muiden opiskelijoiden kokemuksen ja taidon kyseisellä alalla…

Vielä kerran lähipäiville ja sitten vielä Ouluun pistämään pinssit paitaan ja kentälle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitokset kommentistasi! :)