maanantai 1. joulukuuta 2014

Ensimmäinen lähijakso

Kutsu kävi ja kokoonnuimme kaikki 33 valittua Kainuun ammattiopiston (KAO) tiloihin kuulemaan alan ammattilaisten ohjausta parin päivän ajaksi. Saimme tehtäviä ja teimmekin niitä. Ensimmäisenä ja olennaisena oli oman alkukartoituksen tekeminen. Se osoitti varsin hyvin kuinka kaukana ollaan vielä mestaritasosta, mutta näinhän pitääkin olla. Jos olisimme olleet jo tasolla 5, aivan turhaan olisimme koulutukseen tulleetkaan. Työskentelimme isommissa ja pienemmissä ryhmissä ja haimme vastauksia mm. kysymyksiin miksi ollaan koulutuksessa, mitä odotamme tältä ja minkä verran on jo kokemusta esim. arvioijan työstä. Havaittiin varsin pian, että osa on jo hyvinkin tuttu arviointien kanssa ja osa oli hyvin perillä omakohtaisten kokemusten kautta tutkintojärjestelmästä, mutta oli joukossa aivan polun alkupäässä oleviakin. Itse kuuluin siihen joukkoon, jolla on omakohtainen kokemus ammattitutkinnon suorittamisesta ja siten tutkinnon suorittajana tutkintotilaisuuteen osallistumisestakin.

Olimme jo ennakkoon saaneet valita ja joillekin se oli ikään kuin annettu velvoitteena työnantajan taholta koulutuksen aikaiseksi kehittämistehtäväksi jonkin alaan liittyvän tehtävän. Itse sain aiheeksi "Eläinohjelmapalveluiden järjestäminen; arvioinnin apulomakkeiston laatiminen". Onneksi sain tuekseni KAO:n opettajana toimivan ystäväni.

Samainen ystäväni lähti mukaani kohti Napapiiriä minun kyydissä lähipäivien jälkeen ja matkalla erehdyin esittämään kysymyksen toiseen koulutuksen aikana suoritettavaan tehtävään liittyen. Meidän tulee olla mukana seuraamassa tutkintotilaisuutta, joko oman alan, jos ei sillä alalla ole toiminut arvioijana tai jos on toiminut, niin jollain toisella alalla. Kysymyksessäni sivusin mahdollisuutta seurata oman entisen oppilaitoksen LAO:n tutkintotilaisuutta ja myös mahdollisuutta saada sen tutkintosuunnitelmaa käyttööni. Ja sainkin seikkaperäisen vastauksen (vastauksen kesto Vaalasta - Pudasjärvelle, ajassa noin 2 tuntia) ja arvelin saaneeni riittävästi perusteita toimia tietyllä tavalla :) Vastauksessa olin aistivinani vastaajan intohimoa omaa alaansa kohtaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitokset kommentistasi! :)